Gymnasium in de brugklas

Op het Elzendaalcollege kunnen leerlingen in de eerste klas van het gymnasium starten. Op het gymnasium werken we thematisch, bijvoorbeeld vanuit het thema ‘Helden’ of ‘De start van bijna alles’. We bekijken het onderwerp dan altijd vanuit verschillende perspectieven en laten de leerlingen daarbij ook zelf onderzoek doen. Bij de ontwikkeling van ons gymnasiumonderwijs is een hoogbegaafdheidsdeskundige betrokken en we onderzoeken momenteel binnen onze gymnasiumstroom hoe we bijzonder begaafde leerlingen in onze regio beter kunnen begeleiden. De gymnasiumleerlingen krijgen vanaf de start de lesstof op vwo-niveau aangeboden, zodat ze op hun hun eigen niveau uitgedaagd worden. Het leren leren hoeft daardoor niet langer uitgesteld te worden, en juist voor het leren leren, hebben we wat extra aandacht in de klas, omdat we merken dat juist dat voor een groot aantal van deze leerlingen nog een uitdaging is. We starten momenteel vanaf periode 3 met de lessen klassieke talen, zodat de leerlingen eerst kunt wennen aan het middelbaar onderwijs, zo bouwen we de nieuwe leerstof op. Leerlingen hebben wel vanaf het begin de uren van de klassieke talen als projecturen op hun rooster, in deze projecturen oriënteren zij zich op ‘het waarom’ van het leren over de klassieken in de huidige tijd, zodat het vak wat meer relevantie krijgt wanneer ze starten met de taalverwerving. Leerlingen met belangstelling voor het gymnasium beschikken over een flinke dosis nieuwsgierigheid, brede interesse en doorzettingsvermogen. Voor gymnasium 1 hebben leerlingen een enkelvoudig vwo-advies nodig van de basisschool.

Verdieping en verbreding

Een gymnasiumopleiding biedt verdieping en verbreding. Centraal daarbij staan de klassieke talen Latijn en Grieks. In de lessen leer je niet alleen de talen kennen, maar ook de cultuur van de Romeinen en de Grieken. Je komt te weten hoe diepgaand de wereld van nu beïnvloed is door deze twee oude culturen. Voortaan herken je op schilderijen in een museum de Griekse mythen die we in de klas behandeld hebben. Misschien zie je dat de gevel van een gebouw in de stad duidelijk geïnspireerd is op een klassieke tempel. Ook de Romeinse cijfers hebben voor jou geen geheimen meer. 

Latijn en Grieks

In de onderbouw leer je de taal en de cultuur van de Romeinen en de Grieken kennen. Je leest al snel eenvoudige teksten in het Latijn en in het Grieks. In de lessen kom je veel te weten over Romulus en Remus, koningen en keizers, gladiatoren, Pompeï, de godenwereld, de Minotaurus en ontelbare andere onderwerpen. Waarom staat er bijvoorbeeld een wolvin met twee kleine baby’tjes op de vlag van AS Roma? En waarom kun je beter niet naar een godin kijken als ze aan het badderen is? Wat betekent het als iemand narcistisch is? Heeft dat misschien iets met een narcis te maken? Jazeker, en op het gymnasium leer je precies hoe dat zit. 

Proefles gymnasium: donderdag 20 maart 2025

Wil jij ervaren hoe een les op het gymnasium eruit ziet? Kom dan naar onze proefles op donderdag 20 maart 2025 op de Stationsweg 38 in Boxmeer! We zullen dan laten zien wat het gymnasium inhoudt en wat je kunt verwachten. Binnenkort kun je je hier aanmelden voor de proefles.

Voor wie meer wil weten:

Latijn wordt geschreven in het ons bekende alfabet en is daarom erg toegankelijk voor aankomende brugklassers. Al snel kun je een eenvoudige tekst vertalen. Voor Grieks moeten we in het begin wat meer moeite doen, omdat we eerst het Griekse alfabet moeten leren. Op het eerste gezicht lijkt Oudgrieks een beetje op geheimschrift. Al snel kun je ook in het Oudgrieks een eenvoudig stuk vertalen en heeft het schrift voor jou geen geheimen meer.

Een belangrijk verschil met de moderne talen zoals Frans, Duits en Engels, is dat je Latijn en Grieks niet zelf hoeft te kunnen spreken. Je hoeft van de Latijnse en Griekse woordjes alleen maar de Nederlandse betekenis te leren. Waar het ons om gaat is om via de taal van de Romeinen en de Grieken in contact te komen met hun cultuur, hun manier van leven en vooral met hun denkbeelden. Die hebben namelijk onze cultuur gemaakt tot wat hij vandaag de dag is.

Latijn en Grieks leer je niet alleen in de schoolbanken. In de eerste klas spelen we zelf klassiek toneel onder leiding van een acteur tijdens de gymnasiumdag. In de tweede klas bezoeken we het Valkhofmuseum in Nijmegen en mag je zelf aan de slag als archeoloog. In de derde klas bezoeken we de resten van de Romeinse stad Xanten, in Duitsland. In de bovenbouw vinden excursies plaats naar Amsterdam, Leiden en zelfs een reis naar Griekenland!