Nederlands
Nederlands is een veelzijdig vak. Veel mensen denken bij Nederlands vooral aan spelling en grammatica, maar we doen veel meer dan dat. We hebben het bijvoorbeeld over maatschappelijke thema’s in de literatuur en we leren beter (technisch) lezen. We hebben het over poëzie en de kracht en creativiteit van taal. Zo komt er jaarlijks een schrijver of dichter op school, die vertelt over zijn of haar werk, het schrijverschap en het schrijfproces. Daarnaast besteden we aandacht aan het sociaal-culturele aspect van taal. We hebben het over columns, beïnvloeding op en door social media, straattaal, en over hoe je identiteit samenhangt met je gesproken en geschreven taal.
Ook gaat vanzelfsprekend het bij Nederlands over de structuur, het ritme, de cadans en de samenhang van een tekst en hoe je die leert schrijven. Je leert hoe je je begrijpelijk, overtuigend of juist zo objectief mogelijk kan uitdrukken door (kennis van) argumentatie krachtig in te zetten. Zeker in tijden van polarisering (je leert wat dat woord betekent) hebben we het over wat wel en niet geldige manieren zijn om een ander te overtuigen in een gesprek of debat. Ook kijken we samen kritisch naar informatie: de inzet van AI, het onderscheid tussen nieuws en fakenieuws, de kwaliteit, selectie en verwerking van bronnen en het samenvoegen tot een lopende tekst. Kortom, bij Nederlands vergaar je kennis en leer je vaardigheden waar je in de rest van je leven van profiteert.
Naast de normale lessen Engels bieden we extra Engelstalig onderwijs aan: Anglia en Cambridge. Het voordeel is dat je op jouw eigen niveau les krijgt én examen doet. Deze opleidingen kun je afsluiten met internationaal erkende diploma’s. Dit biedt je onder andere de kans om toegelaten te worden tot Engelstalige opleidingen in binnen- en buitenland.
- Uitsluitend Engels gesproken
- Mogelijkheid om internationaal erkende diploma’s te halen
- Geen extra kosten aan verbonden m.u.v. de (vrijwillige) examens
Anglia
- Voor alle leerlingen van leerjaar 1 t/m 3 van mavo, havo en vwo
- Standaard in het lesrooster (naast de reguliere lessen Engels)
We wonen zo dicht bij de grens, maar hoe goed kun jij je aan de andere kant verstaanbaar maken? En wist je dat onze eigen taal is voortgekomen uit een Duits dialect? Bij Duits loodsen we je niet alleen door de sterke werkwoorden en de naamvallen heen, maar kijken we het Duitse jeugdjournaal, Duitse films en spreek je met Duitse leeftijdsgenoten tijdens taaldorp. Naast de naast de lees-, luister, schrijf- en spreekvaardigheid besteden we ook aandacht aan de Duitse cultuur.
Frans
“je t’aimais, je t’aime et je t’aimerai”. Bij Frans leer je wat hier staat en nog heel veel meer. We beginnen bij nul, en al na een half jaar kun je jezelf voorstellen, vertellen waar je woont, hoe oud je bent en wie je familie is. Geleidelijk besteden we steeds meer aandacht aan lezen, luisteren, spreken en schrijven. In de derde klas praat je zelf Frans in ons taaldorp, en in de bovenbouw kun je je vaardigheden loslaten op echte Fransen tijdens onze Parijsreis. Ook besteden we aandacht aan de Franse cultuur. Weet jij straks wat je met je brood kunt doen om als een echte Fransman of Française te genieten van het laatste restje lekkere saus? En drink jij ’s morgens nog steeds je koffie uit een kopje?